Op 15 november 2023 nam demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu het rapport ‘Fair Pay dichterbij. Meerkosten van Fair Pay in de culturele sector, 2022’ in ontvangst. PPMC Economisch Advies heeft dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Kunsten ’92.

De vraagstelling van het onderzoek luidt: Wat zijn de (minimale) meerkosten van Fair Pay in 2022 bij meerjarig of projectmatig door het Rijk of één van de cultuurfondsen gesubsidieerde culturele organisaties, uitgaande van het huidige culturele aanbod? Met (minimale) meerkosten van Fair Pay bedoelen we de meerkosten die in 2022 gemoeid zijn met het ongedaan maken van de afwijkingen van Fair Pay gegeven de huidige cao’s en beloningsrichtlijnen.

Resultaten: De meerkosten van Fair Pay in het onderzochte deel van de culturele sector bedragen (afgerond) € 29,2 mln. (loon- en prijspeil 2022). De meerjarig gesubsidieerde organisaties in de acht onderscheiden culturele deelsectoren zijn samen goed voor € 17,8 mln. aan meerkosten. De projectmatig gesubsidieerde organisaties nemen daarnaast € 11,3 mln. voor hun rekening. Lees verder…